معاضدت روزانه در کانون وکلای گیلان؛ خدمات حقوقی رایگان برای اقشار آسیب‌پذیر ادامه دارد


معاضدت حقوقی در کانون وکلای دادگستری یکی از ارکان اساسی حمایت از حقوق افراد است که به موجب آن، وکلای دادگستری به کسانی که قادر به تأمین هزینه‌های حقوقی خود نیستند، خدمات حقوقی رایگان ارائه می‌دهند. این نهاد با هدف تحقق عدالت اجتماعی و دسترسی افراد به حقوق خود، از سال‌ها پیش در نظام حقوقی ایران به‌عنوان یکی از مسئولیت‌های حرفه‌ای وکلای دادگستری شناخته شده است.

این معاضدت، از منظر ایفای مسئولیت اجتماعی کانون وکلای دادگستری دارای اهمیت بالایی است. در واقع، کانون وکلا با اجرای طرح‌های معاضدت، به عنوان یک نهاد مدنی، سهمی مهم در کاهش شکاف‌های اجتماعی و اقتصادی ایفا می‌کند. این خدمات نه‌تنها به افراد نیازمند کمک می‌کند، بلکه موجب تقویت اعتماد عمومی به نظام قضایی و ایجاد حس عدالت‌خواهی در جامعه می‌شود.

کانون وکلا با ارائه خدمات معاضدت، به شکلی عملی و ملموس، مسئولیت اجتماعی خود را در قبال قشر‌هایی از جامعه که ممکن است از دسترسی به وکیل و مشاوره حقوقی محروم باشند، به نمایش می‌گذارد. این امر نه‌تنها موجب حمایت از حقوق بشر می‌شود بلکه زمینه‌ساز افزایش آگاهی حقوقی در سطح جامعه است که خود به تقویت فرهنگ حقوق‌مداری کمک می‌کند.

بر همین اساس روابط عمومی اسکودا قصد دارد در سلسله گفت‌و‌گو‌هایی با روسای کمیسیون‌ها یا ادارات معاضدت کانون‌های وکلای دادگستری ایران عملکرد این واحد‌ها را به اطلاع عموم مردم برساند.

در بخش هفتم این گفتگوها، نسیم آقائی خلیق، رییس اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری گیلان پاسخگوی سوالات ما بود که پاسخ‌های کوتاه وی به سوالات از نظر می‌گذرد:

عملکرد بخش معاضدت حقوقی کانون وکلای دادگستری استان گیلان در دوره اخیر چگونه بوده است؟

اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری گیلان در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی خود با رویکرد خیرخواهانه، به ارائه خدمات در قالب مشاوره قضایی رایگان و تعیین وکیل معاضدتی می‌پردازد که این امر بر مبنای دو اصل «حمایت از اقشار آسیبپذیر به منظور تحقق عدالت قضایی» و «ترغیب وکلا به همکاری داوطلبانه با اداره معاضدت» استوار است. به همین منظور کانون وکلای دادگستری گیلان در جهت توسعه خدمات معاضدتی، اقدام به انعقاد تفاهم‌نامه با نهاد‌های حمایتی از جمله سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) نموده است.

تاکنون به چه تعداد درخواست و پرونده رسیدگی شده است؟

از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ۶۰۳ مورد خدمات مشاوره رایگان به مراجعین ارائه شد و ۲۲۸ نفر از متقاضیان به وکیل معاضدتی معرفی شدند.

معاضدت قضایی در کانون در چه قالب‌هایی به متقاضیان ارائه می‌شود؟

خدمات معاضدت قضایی در قالب مشاوره تخصصی رایگان به تمامی اقشار و مراجعین، همه روزه در ساختمان اداره معاضدت و همچنین در اتاق‌های معاضدت در حوزه‌های قضایی، توسط همکاران وکیل و معرفی وکیل معاضدتی به متقاضیان واجد شرایط، ارائه می‌شود.

آیا تعداد درخواست‌های معاضدت افزایش یافته است؟ چه عواملی بر این روند تأثیر گذاشته‌اند؟

با توجه به پاسخ مثبت به پرسش مطروحه، لازم به توضیح است افزایش اطلاع‌رسانی توسط کانون وکلای دادگستری گیلان از طریق کمپین‌های تبلیغاتی جهت استفاده از حق اخذ وکیل به منظور اعتلای آگاهی حقوقی مردم و رشد فرهنگ عمومی جامعه در مراجعه به وکیل، شهروندان را به سوی اخذ خدمات معاضدتی سوق داده، البته، عواملی، چون مشکلات معیشتی و اقتصادی حاکم بر جامعه نیز در افزایش تعداد مراجعین تأثیر چشمگیر داشته است.

چه تعداد متقاضی معاضدت حقوقی در هر ماه یا سال به کانون‌ وکلای دادگستری گیلان مراجعه می‌کنند؟

در سال گذشته حدود ۸۰۰ نفر به اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری گیلان مراجعه و خدمات معاضدتی مقتضی دریافت کردند.

چه اقداماتی برای بهبود دسترسی افراد بی‌بضاعت به وکیل در کانون وکلای دادگستری گیلان انجام شده است؟

ارائه خدمات مشاوره‌ای به صورت همه روزه از شنبه لغایت چهارشنبه، ساعت ۹ الی ۱۳ در ساختمان اداره معاضدت قضایی کانون وکلای دادگستری گیلان به آدرس رشت، خیابان رودباری، کوچه لیفکوهی و همیاری با افراد واجد شرایط در راستای دسترسی به خدمات حقوقی و استقرار نمایندگان در اتاق‌های مشاوره واقع در حوزه‌های قضایی سراسر استان، جهت ارائه خدمات قضایی مقتضی، از اقدامات محرز و موثر اداره معاضدت است.

علیرغم آنکه اتخاذ تصمیمات مربوطه از سوی کانون وکلا، با برنامه‌ریزی و در حد توان، با در نظر گرفتن تمامی جوانب از جمله اعلان فراخوان و تهیه فهرستی از همکاران داوطلب در تسهیل پیمایش این مسیر همراه بوده، لیکن متأسفانه به علت فقدان فضای مناسب در برخی حوزه‌های قضایی با مشکلات عدیده و جدی روبروست. همچنین این اداره جهت ارتقای سطح کیفی ارائه خدمات به مراجعین، اقدام به برگزاری دوره‌های آموزشی مخصوص اعضای اداره معاضدت نموده است. همچنین به منظور بهبود عملکرد، کانون وکلای دادگستری گیلان در نظر دارد با راه اندازی سامانه اینترنتی جهت ثبت، پیگیری و ارجاع در حوزه‌های مرتبط، گامی مثبت به سوی رشد و توسعه ارائه خدمات معاضدتی بردارد.

سامانه جامع خدمات الکترونیک